fredag 18 december 2009
Jullov
Torsdagen den 7 januari klockan 8:30 är det prövningar och omprov. OBS! Proven börjar kl 8:30. Kommer du senare blir du inte insläppt.
Fredagen den 8 januari börjar skolan som vanligt enligt schemat. OP2B börjar klockan 8:30 och ska vara i sal A 220. Vi får sex nya elever i klassen från fd OP2D.
På måndagen den 11 januari går klassen ut på praktik i sex veckor.
Ha ett skönt lov!
onsdag 16 december 2009
Lektionen den 15/12
Vi sammanfattade med att titta tillbaka på hur Dantes helvete såg ut och konstaterade att hans och vår beskrivning skiljde sig åt på en del punkter, men några av dem var ganska lika trots att det har gått snart 700 år sedan Dante skrev sin Gudomliga komedi. Vad säger det om oss människor egentligen?
Det här var sista svensklektionen för den här terminen. Efter jullovet går klassen ut på praktik i sex veckor. Vecka 8 är det sportlov och vecka 9 är de tillbaka på skolan. Då återupptas också svenskkursen igen.
God jul & gott nytt år!
måndag 14 december 2009
Dantes och vårt helvete

Bild: http://goitaly.about.com/od/florenceitaly/ig/Florence-Picture-Galleries/Florence-Boboli-8 (Martha Bakerjian)
Dantes mest kända verk är Den gudomliga komedin (La Divina Commedia). Den handlar om en vandring genom helvetet (inferno), skärselden (purgatorio) och paradiset (paradiso). I början av berättelsen har Dante sällskap av den romerske poeten Vergilius, men när han når paradiset följer hans ungdomskärlek Beatrice med honom. Den gudomliga komedin är mest känd för Dantes beskrivning av hur han tänkte sig helvetet och vilka människor eller synder som skulle bestraffas där. Dante utgick från de sju dödssynderna:
Högmod (storhetsvansinne, fåfänga, övermod, hybris)
Girighet
Vällust (otukt eller begär)
Avund
Frosseri
Vrede (i vissa fall även hämnd)
Lättja (likgiltighet)
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6dssynderna
Ibland finns även svek med. Vi hade med svek, men inte högmod när vi diskuterade dödssynderna under lektionen. Dante tyckte att svikare och förrädare skulle straffas absolut hårdast i helvetet. Därför fanns Brutus och Cassius som mördade den romerske kejsaren Julius Caesar allra längst ner i helvetet. Tillsammans med dem fanns också Judas Iskariot eftersom han förråde Jesus och därmed underlättade för de romerska myndigheterna att gripa honom. Dante ansåg att dessa tre var de största förrädarna som han kände till. Då får man tänka på att Dante ju levde långt före vår tid, så han kunde bara känna till vad som hade hänt före år 1300 egentligen.
Vi ritade en bild av hur vi tänker oss helvetet idag (om vi tror att det finns ett helvete över huvud taget). Vilka syndare och brottslingar skulle vi placera där? Vi enades om att hålla oss till vad som ryms inom den svenska skolans värdegrund och svenska lagar i vår diskussion. Vi fortsätter att prata om det i morgon.
Ordförklaring: Kätteri som vi pratade om betyder att man avviker från det kyrkliga lärosystem som råder under en viss tid. Om man t ex inte var katolik under Medeltiden så var man en kättare.
tisdag 8 december 2009
Dokumentär om bortgifta tjejer
Beskrivning av dokumentären från SVT Play:
Bortgift
Varje år tvingas tusentals kvinnor i Europa gifta sig mot sin vilja. Den brittiska journalisten Saira Khan reser till Pakistan dit många av kvinnorna förs med våld - av sina egna föräldrar. De kan se fram emot ett hårt liv i en avlägsen by i en av världens fattigaste regioner. Såvida de inte lyckas fly med hjälp av den hemliga tvångsäktenskapsbyrån.
Enkät till höger
The Bluest Eyes in Texas
The lonesome Texas sun was setting low
And in the rear view mirror, I watched it go
I can still see the wind in her golden hair
I close my eyes for a moment, and I'm still there.
(CHORUS)
The bluest eyes in Texas
Are haunting me tonight
Like the stars that fill the midnight sky
Her memory fills my mind
Where did I go wrong? Did I wait too long?
Or can I make it right?
The bluest eyes in Texas,
Are haunting me tonight
Another town, another hotel room.
Another dream that ended way too soon.
Left me lonely, way before the dawn.
Searching for the strength to carry on.
(CHORUS)
For every heart you break, you pay the price.
But I can't forget the tears in her blue eyes.
(CHORUS)
Idag pratade vi om hur en film är uppbyggd. I stort har alla filmer oberoende av genre följande delar: anslag, konfliktupptrappning, klimax och avtoning. Redan i anslaget förstår vi en hel del om filmen. Vi förstår vilken genre (typ av film) det är och vi förstår vad och vem filmen kommer att handla om samt var och när den utspelar sig.
Vi tittade på anslaget till Boys Don't Cry igen och kom fram till att vi förstår att Brandon är huvudpersonen, att han vill vara kille, att han befinner sig i en landsortshåla, att miljön är fientlig och ganska tuff och att hans sätt att utmana omgivningen och omgivningens fördomar kommer att bli ett problem. Allt detta förstår vi innan filmen ens har "börjat".
Vi tittade också på slutscenen, avtoningen, där Lana kör bil. Den scenen speglar en av filmens första scener där det är Brandon som kör till Falls City. Lana kör efter allt som hänt därifrån. Det kan man tolka som att hon faktiskt lyckades bryta sig loss och ta sig därifrån, eller att hon gjorde det hon och Brandon hade bestämt. Bilen är en vanlig symbol för frihet i filmer.
Vi lyssnade på det musikaliska ledmotivet till filmen The Bluest Eyes in Texas som sjungs av Lana och och på slutet av filmen också av Nina Persson (från The Cardigans och A Camp). Vi kom fram till att texten har många beröringspunkter med filmens handling, t ex att Lana hade blå ögon. Att vara blåögd kan betyda att man är naiv och lite lättlurad, i låten är det också någon som kör bil och tänker tillbaka på det som har hänt och vad som kunde ha varit annorlunda. Är det möjligt att ställa det till rätta igen? Brandon betalade ett högt pris. Han krossade själv flera hjärtan, men fick också sitt eget krossat.
måndag 7 december 2009
Filmen
Vi diskuterade filmen lite precis efteråt och det fanns mycket att prata om. Bland annat om vi uppfattade Brandon som en pojke eller flicka och varför det är viktigt för oss att placera in människor i ett "fack". I morgon på svenskan ska vi titta lite på hur olika stämningar skapas i filmen och lyssna på filmmusiken.
tisdag 1 december 2009
Förberedelser och läxa till måndag 7 december
Idag på svenskan delade jag ut filmhandledningen till Boys Don't cry och artikeln "En verklig tragedi".
Läxa till måndag den 7/12 är att läsa igenom filmhandledningen och artikeln noga och komma väl förberedd till lektionen.
Här kan du läsa filmhandledningen och här kan du läsa artikeln.
Filmen bygger på en verklig händelse och det är en film som stundtals är jobbig att se. Men den är inte bara våldsam utan handlar också om kärlek och om att hitta sin egen identitet i en tuff miljö. Huvudpersonen Brandon Teena har en oklar könsidentitet vilket väcker många starka reaktioner hos omgivningen.
Fundera över frågor om kön/genus och identitet när vi ser filmen.
Vill du läsa mer om den verkliga personen Brandon Teena (Teena Brandon) kan du göra det här.
Översikt Medeltiden
På måndagens lektioner i psykologi och svenska kommer vi att se en film tillsammans. Filmen heter Boys Don't Cry.

måndag 30 november 2009
Den olyckliga kärleken
Man har olika religion
Föräldrarna motsätter sig förhållandet
Olika nationalitet
Olika kultur och tradition
Homofobi
Andra människors åsikter om förhållandet
Svåra förhållanden, t ex socialt eller ekonomiskt
Geografiskt avstånd
Den ena parten "utnyttjar" den andra
Dödsfall
Otrohet
Oärlighet
Rädsla
Tvångsäktenskap
Det förflutna
För att ett förhållande ska fungera kom vi fram till att det krävs följande ingredienser:
Ärlighet
Tillit
Hopp
En framtid
Känsla av kärlek
Vilja
Acceptans
Vänskap
Glädje
Självklart underlättar det också om omgivningen har en positiv inställning till förhållandet.
Vi läste sedan ett utdrag ur den medeltida berättelsen Tristan och Isolde. I berättelsen dricker Tristan och Isolde av misstag av kärleksdrycken och de blir passionerat förälskade i varandra. Deras kärlek ledde till olycka och död eftersom den var omöjlig. Isolde var redan bortlovad och skulle gifta sig. Tristan svek sin plikt som vasall. Under Medeltiden var det vanligt att kärleken i litteraturen ofta hade ett tragiskt slut eller var allmänt olycklig. Vi kom fram till att några av hindren för kärleken som fanns under Medeltiden finns kvar än idag och vissa av dem bara ser lite annorlunda ut.
Här är trailern till filmen Tristan & Isolde som bygger på den medeltida berättelsen.
torsdag 26 november 2009
Ivanhoe
Här är ett klipp ur Ivanhoe som jag pratade om förra lektionen. Filmen bygger på romanen Ivanhoe av Sir Walter Scott. Romanen är skriven på 1800-talet men den utspelar sig under Medeltiden (1100-talet i England). Numera tror jag att det är TV3 som visar den, på Nyårsdagen den 1 januari.
Den vackra judinnan Rebecka anklagas för att vara häxa och i den här scenen ska hon brännas på bål. Om någon riddare vill kämpa för hennes sak måste han hinna fram i tid. Ivanhoe är på väg... Det är så tjusigt när de skriker "A Champion! A Champion!" i absolut sista sekunden. I slutet av klippet ser man hur Ivanhoe sedan gifter sig med Lady Rowena. Åh, det är sååå sorgligt!
tisdag 24 november 2009
Hur får man VG på läxförhöret?
1. Nämn ett par viktiga texter som skrevs under Antiken och berätta kort vad de handlar om.
2. Återberätta kort handlingen i någon grekisk myt och förklara vad myten hade för syfte.
3. Vilka likheter finns det mellan de antika myterna och våra moderna myter (som ibland kallas vandringssägner)?
4. Vilka likheter finns det mellan de människor som levde under Antiken och oss idag? Vilka frågor är lika aktuella idag som de var under Antiken? Ge gärna exempel från något vi har läst eller pratat om.
5. Förklara hur man kan tolka följande rader av Sapfo:
Plejaderna sjunkit
Vår mötestimme är liden, men än ligger jag ensam
6. På vilka sätt skulle man kunna jämföra Mr Keating i filmen Döda poeters sällskap med en grekisk filosof som levde under Antiken?
7. Förklara vad du anser är det viktigaste budskapet i filmen Döda poeters sällskap.
Man kan säga att fråga 4-7 är typiska VG-frågor. Här måste man visa att man tänker själv och att man använder sig både av vad man redan känner till och det vi har läst och pratat om på lektionerna. Utifrån det ska man visa att man har lärt sig något nytt och att man kan dra egna slutsatser av det man har lärt sig. När man svarar på frågan är det viktigt att visa att man har tänkt och att man kan formulera sin tanke så tydligt som möjligt i skrift.

Vi började att prata om Medeltiden idag. Man brukar säga att Medeltiden började när Romarriket föll år 476 (e Kr) och varade till ca 1500. Medeltiden kallas Medeltiden för att det var en period mellan Antiken och Renässansen. Länge tyckte man att Medeltiden bara var mörk och tråkig, men så var det inte riktigt.
Samhällssystemet kallades för feodalsamhälle under den här tiden. Det var ett strikt uppdelat samhälle där kungen var högst upp. Adelsmän, präster, vasaller, riddare, självägande bönder och livegna bönder kom under kungen i rang. De livegna bönderna fick inte själva bestämma när de skulle flytta från gården de bodde och jobbade på och de ägde i princip ingenting.
Kyrkan fick stark makt över människor som vi kommer att förstå när vi läser några av texterna som skrevs under Medeltiden.
Läxa till på måndag den 30/11 är att läsa s 37-38 i boken.
Bild: www.commons.wikimedia.org http://web.princeton.edu/sites/medieval/images/flora_main_ms_2.jpg
måndag 23 november 2009
Annat att prata om
Man kan lära sig något av allt. Den här lektionen handlade i stället om hur man kan framföra vad man tycker och tänker om något eller någon och hur man upplever saker och ting i skolan eller på andra ställen. Det är verkligen svenska och det är kunskaper som man behöver i livet.
Ni kommer att möta många situationer i privatlivet och i arbetslivet där man själv får tänka efter hur man ska agera. Självklart ska ingen få behandla en illa eller orättvist. Då måste man visa att man reagerar. Men man kan göra det på många olika sätt och det enda man egentligen kan styra över är sitt eget sätt att agera.
Först tycker jag att man ska försöka tänka efter om man själv har gjort något för att situationen ska bli problematisk. Man kan också tänka efter hur man tror att den andra personen uppfattar situationen. Kan det vara något som man inte har tänkt på? Försök att se på problemet ur olika perspektiv. Om det handlar om en lärare t ex kan man försöka sätta sig in i hur läraren tänker.
Sedan tycker jag att man ska prata med den eller de personerna som är inblandade. Men här ska man gärna ha tänkt efter vad man vill med det man säger och hur jag ska säga det för att uppnå det jag vill.
Vill jag bara ha något sagt för att det känns bättre för mig själv att ha sagt det?
Vill jag att vi ska kunna diskutera oss fram till något?
Vill jag ha någon slags förändring?
Hur formulerar jag mig bäst för att uppnå det jag vill?
Vilka möjliga konsekvenser kan mitt handlande få?
Är jag beredd att ta de konsekvenserna?
Om man i stället väljer att inte ta upp problemet med personen så måste man hitta något annat sätt att förhålla sig till situationen. Det kan handla om att man bestämmer sig för att trots allt bara göra sitt allra bästa och visa vad man kan och vad man är duktig på. Förhoppningsvis upptäcker någon hur bra man har kämpat och man mår bra själv av att veta att man har gjort sitt bästa i alla situationer.
måndag 16 november 2009
Läxförhör
Men imorgon har vi ingen svenska för det är temadag om hälsa. Dagen börjar klockan 8:20.
tisdag 10 november 2009
Läxa till 16/11
Läxa till måndagen den 16/11 är att repetera avsnittet om Antiken i boken på s 11- 29. Titta också på era anteckningar från lektionerna och läs mina tdigare inlägg i bloggen. Glöm inte att klicka på äldre inlägg längst ner i bloggen för att se de tidigare inläggen.
Det blir ett skriftligt läxförhör på måndag. Var också beredda på att det kan komma någon fråga om filmen Döda poeters sällskap.
torsdag 5 november 2009
Döda poeters sällskap: diskussionsfrågor
Fundera över följande:
Mr Keating är en idealistisk lärare. Vad innebär det?
Lyckas Mr Keating med sina undervisningsmetoder?
Vad skiljer Mr Keating från andra lärare?
Hur reagerar eleverna på hans metoder?
Kan för mycket idealism innebära risker?
Mr Keating uppmanar eleverna att "fånga dagen" och "att göra något stort av sina liv". Vad kan det betyda? Vad innebär "något stort" för dig? Hur lyckas man med att göra "något stort"? Vilka hinder kan man möta när man försöker hitta "det stora"?
Tycker du att Mr Keating har rätt när han säger att "lyrik, skönhet, romantik och kärlek är vad som håller oss vid liv"? Finns det andra värderingar som kan vara viktiga? Vad värderar du högst i livet?
Vilka konflikter finns i filmen? Fundera te x över om konflikten mellan Neil (som drömmer om att bli skådepelare) och hans pappas planer för sonen, konflikten mellan att anpassa sig till regler och att ifrågasätta dem, konflikten mellan att göra något som man känner passionerat för, men som riskerar att sluta i tragedi.
(Frågor från Svenska Filminstitutets filmhandledning, www.sfi.se)
måndag 2 november 2009
Döda poeters sällskap
tisdag 20 oktober 2009
Moderna myter eller vandringssägner
Vi började prata om så kallade moderna myter som också ibland kallas vandringssägner eller urbana myter från engelskans urban legends. Det som karaktäriserar de moderna myterna är deras anspråk på att vara sanningsenliga trots att de ofta kommer från ganska otillförlitliga källor t ex "min kompis kompis etc".
Vi läste ett par exempel på myter som spridits bland annat via e-post. En av dessa handlade om ett påhittat läkemedel som kallades Progesterex och sades kunna göra kvinnor sterila. Detta visade sig vara en myt som fick stor spridning. Läkemedelsverket gick till och med ut med ett svar där de förklarade att det här preparatet inte existerar överhuvudtaget.
Wikipedia beskriver en vandringssägen eller en modern myt så här:
Vandringssägner handlar ofta om mystiska sjukdomar, hemska avslöjanden om till synes harmlösa vardagsföremål, skrämmande brottslighet eller gåtfulla beteenden hos andra människor, och behandlar således de orosmoment, rädslor och fobier som finns i dagens samhälle. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vandringssägner
Vi konstaterade att det förekommer en hel del myter kring den så kallade nya influensan eller svininfluensan just nu. Det beror på att vi i många fall saknar saklig och korrekt information om influensan och om den kommande vaccineringen samt dess biverkningar.
Myterna uppkommer när människor försöker hantera och förklara sin rädsla för något okänt. Precis som grekerna under Antiken vill vi kunna kontrollera och förklara våra rädslor. Det gör vi delvis genom att berätta historier om det vi är rädda för. Grekerna under Antiken hade förklarat svininfluensan med myten om Pandoras ask som vi läste om tidigare.
måndag 19 oktober 2009
Aisopos fabler & myten om Narcissus
En fabel har ofta djur som "huvudpersoner". Djuren har mänskliga egenskaper och på slutet kommer en så kallad sensmoral, en visdom av moraliskt slag, något som man ska lära sig något av. Vi pratade om huruvida fablerna har relevans i vår tid också och vi kom fram till att det har de eftersom de behandlar allmänmänskliga moraliska frågor som t ex lögn, smicker, girighet mm.
Vi började också prata om hur romarriket växte fram. Läs mer om det romerska riket här. En viktig person var författaren Ovidius som skrev sina Metamorfoser som handlar om olika typer av förvandlingar, t ex myten om Narcissus som blev förälskad i sin egen spegelbild och vars tillstånd har gett upphov till namnet på diagnosen narcissistisk personlighetsstörning.
Den här blomman kallas för narciss efter Narcissus. Enligt myten förvandlades han till en sådan blomma. Ibland kallas samma blomma också för pingstlilja.
Apropå myter - jag har funderat en del på den ryktesspridning som förekommer just nu runt vaccineringen mot den nya influensan. Imorgon tror jag absolut att vi måste prata om moderna myter eller så kallade vandringssägner.
Bild: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narcissus_poeticus_(Flower_Closeup).jpg
tisdag 13 oktober 2009
Nobelpriset i litteratur

Herta Müller är en av våra viktigaste nutida romanförfattare och essäister. Hennes verk skildrar den mänskliga ödeläggelsen av den rumänska diktaturen och den politiska landsflyktens rotlöshet.
Kung Oidipus och Lysistrate
I komedin Lysistrate bestämmer sig kvinnorna för att vägra att ha sex med sina män tills de har slutat kriga. Vi diskuterade om den här metoden skulle fungera och varför man tyckte att det här var så roligt under Antiken. Vi trodde att det förmodligen berodde på att kvinnor inte hade så stark ställning i samhället på den tiden och att det kanske var osannolikt att de skulle kunna komma med ett sådant förslag och faktiskt genomföra idén.
Nästa vecka ska vi gå vidare och prata om den litteratur som skrevs i Romarriket. Läxa till måndag den 19/10 är att läsa s 24-29 i boken samt att svara på fråga 1-4 på sidan 27.
måndag 12 oktober 2009
Två grekiska myter och två dikter av Sapfo
Vi pratade om att Sapfo beskriver passion och åtrå väldigt tydligt i dikten "Gudars like tycks mig den mannen vara". I dikten "Plejaderna sjunkit" verkar det som om hon väntar på någon, men tillfället har gått henne förbi. Det verkar vara för sent för henne att få sin älskade, eller så var hennes kärlek inte besvarad. Förbjuden eller olycklig kärlek är universella teman som vi fortfarande fascineras av i modern tid.
Myter är berättelser som försökte förklara något som människan inte riktigt kunde förstå, t ex hur världen har skapats, årstidernas växlingar eller varför det finns ondska och sjukdomar. Vi läste två sådana myter. Om du har glömt vad myten om Persefone handlar om kan du läsa den här. Den andra myten vi läste kallas för Pandoras ask och handlar om Pandora som inte kunde låta bli att öppna en ask hon hade fått i bröllopsgåva. När hon gjorde det flög all världens sjukdomar och olyckor ut. Det enda som blev kvar när hon stängde asken var hoppet. Därför brukar man säga att det sista som överger människan är hoppet, även om en situation ser helt omöjlig ut. Myten försöker förklara varför det finns ondska och hemska saker i världen.
tisdag 6 oktober 2009
Dagens lektion
Vi pratade om att de grekiska gudarna var väldigt närvarande i människors liv och att de fanns många olika sorters gudar. Man skulle akta sig för "hybris" - om man satte sig upp mot gudarna blev man straffad. Vi gick också kort igenom vad Iliaden och Odysséen handlar om.
Läxa till måndag den 12/10 är att läsa s 11-15 i boken.
måndag 5 oktober 2009
Svenska igen
Jag delade ut en bok idag som vi ska använda oss av i kursen. Det är en litteraturhistorisk översikt, men vi kommer att göra mycket annat också. Imorgon ska vi börja med avsnittet om Antiken.
söndag 4 oktober 2009
Citat ur svaren på frågan "Hur tänker och känner du inför praktiken?"
Jag förväntar mig att personalen är trevliga och att de inte känner att jag är en börda. Det beror mycket på en själv hur praktikperioden kommer att gå för det är du som ska lära dig. Jag är nyfiken på vad som väntar och lite nervös tror jag att jag är.
Jag tycker att det ska bli ganska roligt och intressant. Jag har tidigare praktiserat på äldreboende, hemtjänst och på sjukhus, men nu känns det mer som om det är på riktigt.
När jag tänker på att jag ska praktisera i fem veckor känns det jättelänge, men efter ett tag där så kommer det säkert inte vara så jobbigt som typ den första veckan.
Det finns saker som man kanske är lite orolig för, t ex att handledaren inte bryr sig och låter en göra allt skitjobb. Det jag kanske är mest rädd för är att man inte kan så mycket. Det är mycket man ska lära sig och handledaren kanske blir frustrerad över att man inte kan.
Det hade varit bättre om jag bara hade varit glad och förväntansfull eller orolig och nervös inför praktiken, i stället för att känna allt på en gång. Men någonstans i bakhuvudet vet jag att allt kommer att gå bra, även om jag har svårt att övertyga mig själv om det.
Jag tänker nog mest om jag kommer att orka i så många veckor med gamla människor. Jag hade hellre gått i skolan än att praktisera.
Det ska bli kul att se hur arbetslivet är och få nya erfarenheter och träffa nya människor osv.
Jag tänker mest på hur jag ska kunna vara aktiv och hjälpsam och på hur jag ska kunna vara där i tid eftersom jag bor rätt så långt från praktikplatsen.
Jag tänker mest på hur min handledare kommer att vara. Om han/hon är bra så går allt annat bra.
Jag har tänkt jättemycket på praktiken. Det är kul att praktisera och att lära sig något nytt. Man får lära sig hur andra har det och att hjälpa människor som behöver hjälp är en bra sak.
Jag vill börja praktisera för att få det överstökat. Det är intressant, men det är morgonskiften som stör mig. Jag har alltid haft svårt för att gå upp på morgonen.
Jag trivs inom äldreomsorgen och har med mig kunskaper efter mina egna upplevelser och studier. Man är alltid lika nervös när man ska till en ny plats, men det känns som en lättnad att vara bekant med äldreomsorgen.
Hoppas att man kommer till en trevlig avdelning med trevlig personal. Det är nog det viktigaste, att man trivs på arbetsplatsen.
måndag 28 september 2009
Schemaändring
Måndagar kl 14:10 - 15:10
och
Tisdagar kl 10:10 - 11:10
Kursmål och betygskriterier Svenska B
Vi diskuterade också vad det innebär att kunna svenska. Vi kom fram till att man kan en hel del redan, men att språkkunskaperna alltid kan finslipas och fördjupas. Det är därför man behöver läsa svenska även på gymnasiet.
Bland annat kan man utöka sitt ordförråd, träna på att tala inför en grupp, bli ännu bättre på att läsa olika slags texter, bli bättre på att skriva för olika målgrupper och på att utveckla sitt skriftspråk till att fungera i arbetslivet och för vidare studier mm. Dessutom innehåller kursen Svenska B nedslag i litterturhistorien där man får läsa texter från olika tider och kulturer och lära sig mer om författare och deras verk.
Innan ni gick ut på praktik fick ni skriva om era tankar och känslor inför praktiken. Jag kommer att sammanfatta några av era tankar i ett separat inlägg. När ni kommer tillbaka till skolan ska vi läsa vad ni skrev för fem veckor sedan och se om era förväntningar infriades eller inte.