tisdag 24 november 2009

Hur får man VG på läxförhöret?

Läxförhöret om Antiken såg ut så här:

1. Nämn ett par viktiga texter som skrevs under Antiken och berätta kort vad de handlar om.

2. Återberätta kort handlingen i någon grekisk myt och förklara vad myten hade för syfte.

3. Vilka likheter finns det mellan de antika myterna och våra moderna myter (som ibland kallas vandringssägner)?

4. Vilka likheter finns det mellan de människor som levde under Antiken och oss idag? Vilka frågor är lika aktuella idag som de var under Antiken? Ge gärna exempel från något vi har läst eller pratat om.

5. Förklara hur man kan tolka följande rader av Sapfo:
Plejaderna sjunkit
Vår mötestimme är liden, men än ligger jag ensam

6. På vilka sätt skulle man kunna jämföra Mr Keating i filmen Döda poeters sällskap med en grekisk filosof som levde under Antiken?

7. Förklara vad du anser är det viktigaste budskapet i filmen Döda poeters sällskap.

Man kan säga att fråga 4-7 är typiska VG-frågor. Här måste man visa att man tänker själv och att man använder sig både av vad man redan känner till och det vi har läst och pratat om på lektionerna. Utifrån det ska man visa att man har lärt sig något nytt och att man kan dra egna slutsatser av det man har lärt sig. När man svarar på frågan är det viktigt att visa att man har tänkt och att man kan formulera sin tanke så tydligt som möjligt i skrift.

Medeltiden
Vi började att prata om Medeltiden idag. Man brukar säga att Medeltiden började när Romarriket föll år 476 (e Kr) och varade till ca 1500. Medeltiden kallas Medeltiden för att det var en period mellan Antiken och Renässansen. Länge tyckte man att Medeltiden bara var mörk och tråkig, men så var det inte riktigt.

Samhällssystemet kallades för feodalsamhälle under den här tiden. Det var ett strikt uppdelat samhälle där kungen var högst upp. Adelsmän, präster, vasaller, riddare, självägande bönder och livegna bönder kom under kungen i rang. De livegna bönderna fick inte själva bestämma när de skulle flytta från gården de bodde och jobbade på och de ägde i princip ingenting.

Kyrkan fick stark makt över människor som vi kommer att förstå när vi läser några av texterna som skrevs under Medeltiden.

Läxa till på måndag den 30/11 är att läsa s 37-38 i boken.

Bild: www.commons.wikimedia.org http://web.princeton.edu/sites/medieval/images/flora_main_ms_2.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar