- maktbegär
- manipulation
- ambivalens (osäkerhet, obeslutsamhet)
- döden
- skuld/samvete
Vi kom fram till att maktbegäret handlade om att Macbeth och hans fru ville ha högre positioner i samhället: de ville bli kung respektive drottning. Med makt följer status, ofta rikedom, en möjlighet att utföra saker som inte andra kan, möjlighet att bestämma över och kontrollera sin omgivning, man står över andra och känner sig kanske bättre än dem. Detta kan sägas vara orsakerna till beslutet de fattar, nämligen att mörda kungen för att själva komma till makten.
Döden spelar en viktig roll i dramat. Men vilka alternativ fanns egentligen, förutom mord? I stället för att mörda kungen hade Macbeth kunnat tänka över andra alternativ. Vi kom fram till att han hade kunnat vänta och hoppas på att spådomen slog in - att han skulle bli kung ändå. Han hade kunnat förhandla sig till en bättre position. Han hade kunnat försöka vinna sympati genom att skapa en positiv bild av sig själv, bedriva en politisk valkampanj eller genom att skaffa viktiga kontakter. Om han ville använda tuffare metoder kunde han genom skrämseltaktik eller hot sätta sig i respekt för att få andra att förstå att han var någon att räkna med. Han hade också helt enkelt kunnat strunta i häxornas spådom och avfärda det hela som ett osannolikt scenario.
I morgon ska vi utreda begreppen manipulation, ambivalens samt skuld/samvete.
* Ordföklaring: Vi pratade om skillnaden mellan att ha skuldkänslor och ha dåligt samvete idag. Så här förklaras de två begreppen i NE:
samvete är förmågan att känna vad som är rätt och fel. Det betyder att man kan känna skuld när man gjort fel. Om du sagt elaka saker till en vän kan du ha dåligt samvete för det.
Anta att du stulit en sak. Du känner sedan att det inte var rätt. Då är det ditt dåliga samvete som talar. Ibland sägs det att man ska följa samvetets röst. Det betyder att man egentligen innerst inne vet vad som är rätt att göra.
skuldkänslor, plågsamma tankar och känsloupplevelser knutna till personens uppfattning av att ha handlat orätt. Skuldkänslor är knutna till den kontrollfunktion som kallas samvetet. Olika individer har olika stark samvetsfunktion och därmed olika stor förmåga att uppleva skuldkänslor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar