söndag 13 juni 2010

Betygssnitt

Någon undrade hur man räknar ut sitt betygssnitt. Här är en länk till en sida där man kan räkna ut det. I en blogg som jag hade med elever som tog studenten förra året skrev jag ett inlägg som förklarar hur man gör. Se exemplet här.

tisdag 8 juni 2010

Bellman

Under den sista svensklektionen för terminen pratade vi om skalden Carl Michael Bellman. Vi lyssnade på sången i förra inlägget och analyserade vad vi tror att den betyder. Vi kom fram till att den handlar om döden som var ständigt närvarande på 1700-talet när många dog av sjukdomar och ett allmänt slitsamt leverne. Men Bellman hyllar samtidigt, eller kanske just därför, livet. Han uppmanar alla att leva medan vi har möjlighet för döden drabbar oss alla förr eller senare.

Det var ett bra sätt att avsluta terminen på, tycker jag.
Er lärare i Svenska B till hösten heter Björn och honom träffar ni imorgon onsdag klockan 10:00.

Ha en skön sommar allihopa! /Åsa

måndag 7 juni 2010

Avslutande lektion - Upplysningen


Imorgon tisdag avslutar vi avsnittet om Upplysningstiden. Jag tänkte att vi skulle avsluta med Carl Michael Bellman.



Här sjunger Fred Åkerström Fredmans sång Nr 21 av C-M Bellman.

Bild: wikipedia

tisdag 25 maj 2010

Veckans lektioner

Igår diskuterade vi svaren på frågorna om Émile. Vi kom fram till att budskapet är att barn bör få pröva sig fram och uppleva alla möjliga saker. De lär sig av att uppleva och av sina erfarenheter. Men vi tyckte att Rousseau var lite väl kategorisk när det gällde synen på den kunskap man får genom böcker. Han ansåg att den enda boken som förmedlade sann kunskap var Robinson Crusoe. Vi tyckte att man faktiskt behöver den kunskapen som man kan läsa sig till för det är orimligt att man skulle kunna uppleva allting och pröva sig fram inom alla områden.

Därefter läste vi en artikel ur Dagens Nyheter (DN) om ett projekt som Naturvårdsverket har startat för att få ungdomar att uppskatta naturen. Vi kopplade det till den viktiga roll som naturen har spelat för många författare, särskilt under den perioden som kallas för Romantiken.
__________________________

Idag återvände vi till en av Upplysningstidens viktigaste personer: Voltaire. Han lär ha sagt: "Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka den."

Vi pratade om vad det betyder i praktiken i vårt samhälle och i vilka länder man inte har tryckfrihet och yttrandefrihet. Efter det hade vi en gruppdiskussion om yttrandefrihetens fördelar och nackdelar i vårt moderna samhälle. Vi kommer att återvända till den diskussionen nästa lektion.

tisdag 18 maj 2010

Forts Upplysningstiden

Vi sammanfattade vad vi hade kommit fram till om Robinson Crusoe idag. Vi pratade om att romanen speglar kolonialismen i miniatyr. Robinson utgår från att han är överlägsen och han har makten över sin ö, precis som européerna ansåg sig vara överlägsna länderna som de kolonialiserade. När Robinson träffar på Fredag ser han genast till att denne vet sin plats som den underlägsne vilden som ska "civiliseras". Här kan ni förresten läsa om vilka kolonier som Sverige hade under en väldigt kort period.

Vi började också prata om Rousseau och hans verk Émile. Vi resonerade kring diskussionsfrågorna på s 91 i boken och läxa till måndag den 24 maj är att läsa s 90-91 i boken samt svara på fråga 1-5 under rubriken "Närläsning av texten" på s 91.

Språket i tidningstext

Igår pratade vi om språket i tidningstext på lektionen. Vi tog exempel från inlägget nedan på hur journalister ofta besriver händelseförlopp genom att använda passiva verbformer, t ex: hon fördes till sjukhus, några ungdomar sågs på platsen, han knivhöggs i bröstet mm. Vi pratade också om hur man refererar ett händelseförlopp på ett objektivt sätt, d v s utan att blanda in värderingar eller göra tolkningar av det inträffade. I många sammanhang är det ointressant vad man själv anser - man bara återger vad man har sett eller hört.

Ni fick sedan tillbaka era Macbeth-artiklar. Studera kommentarerna och fundera på vad som kan förbättras. När man skriver är det viktigt att vara klar över i vilken roll man skriver. Den här gången var ni journalister som skrev en nyhetsartikel om ett mord. De som har lyckats bäst med sina texter är de som är medvetna om för vem och i vilket sammanhang man skriver. Det är också en fördel om man studerar några olika artiklar i tidningar eller på internet för att använda som "mall" när man skriver. Det är inte fusk - det är ett sätt att bli bättre på att skriva!

söndag 16 maj 2010

Blogg om Rönnenparkeringen

Här är äntligen bloggen om Rönnenparkeringen som jag har pratat om. :)

Läxa till måndag den 17/5: tidningstext

Eftersom måndagens lektion i svenska blev inställd pga ett ändrat möte så gav jag er i uppgift att studera formuleringar i tidningstext. Här är läxan till måndag den 17 maj:
Läs texterna nedan och stryk under alla formuleringar som är typiska för tidningstext. Hur gör journalisten för att få med så mycket saklig information som möjligt utan att använda alltför många ord? Ge exempel.
Artiklar från Sydsvenskans nätupplaga www.sydsvenskan.se den 9 maj 2010:
Make misstänks för mordförsök
Uppdaterad 9 maj 2010 13.04 Publicerad 9 maj 2010 5.59

Landskrona. En 58-årig man misstänks för mordförsök på sin hustru efter att ha knivhuggit henne i ryggen under natten mot söndag. En lägenhetsfest på Victoriagatan i Landskrona urartade, bråk uppstod. Klockan 01.24 kommer larm in till polisen att en kvinna knivskurits i ryggen. På plats griper polisen hennes 58-årige make misstänkt för mordförsök alternativt dråpförsök.

Kvinnan fördes till sjukhus men uppges av polisens informatör Mikael Persson ha haft "en sagolik tur" eftersom knivhugget inte skadat några vitala kroppsdelar. Hennes tillstånd är stabilt.

Det är än så länge oklart om knivdådet tog plats nere på gatan eller i lägenhet. Polisen kommer under dagen höra 58-åringen och andra personer som befann sig på festen.


Hektisk lördagsnatt i Malmö
Text:~Martin Brusewitz Uppdaterad 9 maj 2010 15.21 Publicerad 9 maj 2010 9.02

Malmö. Flera bränder och fall av misshandel. Den gångna natten var händelserik.

Klockan 23.22 kommer ett larm in om en brand i ett leksaksförråd vid Rödklintens förskola på Bennets väg. Den släcks snabbt av räddningstjänst.

Runt klockan 00.00. Station Burlöv rycker ut och släcker en kraftig bilbrand på Norra grängesbergsgatan. Övriga stationer var upptagna med garagebranden på Ramels väg. Totalt fem bilar förstördes under natten i två olika bränder i Malmö. Fyra på Ramelsväg och en på Norra grängesbergsgatan.

I samband med släckningsarbetet vid de olika bränderna kastar ungdomar sten mot polis och räddningstjänst. Två killar blir omhändertagna av polisen misstänkta för störande av den allmänna ordningen. De släpps under söndagen.

00.52 bryter ett stort bråk ut i Oxie. Ett vittne som hör av sig till Sydsvenskan säger att ett femtio-tal personer var inblandade. En 17-årig flicka skadades i bråket. Hon blev slagen i huvudet med en flaska och fick ett ögonbryn spräckt. Flickan uppgav till polisen att tre killar i artonårsåldern varit inblandade i misshandeln.

Klockan 02.25 misshandlades en man utanför nattklubben Babel på Spångatan. Han fick skador i ansiktet. Flera personer ska ha varit inblandade i bråket.

Klockan 02.51. Flera buntar med Sydsvenskan brann i natt under bron på Gånglåtsvägen i Malmö. Brandmän från Hyllestationen ryckte ut för att släcka branden. Hur många tidningar som brann upp är oklart. Branden misstänks vara anlagd. Fem ungdomar sågs på plats i anslutning till branden.

03.00. En 15-årig kille rycker ett halsband från en 18-årig kvinna. Ett antal personer som bevittnar händelsen griper in och gör ett så kallat envarsgripande, "civil arrest" på hollywoodspråk. Men när polisen kommer till platsen är 15-åringen så svårt misshandlad att han är medvetslös. Han förs till sjukhus och polisen griper en av de personer som i sin tur grep 15-åringen. En 21-årig man förs in misstänkt för misshandel. Han har under dagen förhörts och är nu släppt.

Den halsbandsstjälande och misshandlade 15-åringen blev en mer komplicerad fråga för polisen. Han ljög inledningsvis om både ålder och identitet och förhöret tog lång tid. Till sist visade det sig att femtonåringen på pappret var en för polisen välkänd person som rymt från ett behandlingshem norrut. Han är nu på väg tillbaka till behandlingshemmet.

tisdag 4 maj 2010

Robinson Crusoe

Idag frågade jag er hur länge ni tror att ni ensamma skulle kunna stå ut på en öde ö. Vi kom fram till att flera faktorer är avgörande för hur och om man ska kunna klara det. Det handlar om:

Ens fysiska kondition
Ens mentala styrka
Om det finns tillgång till något att äta och dricka
Om man kan sysselsätta sig
Hur klimatet är
Vilka eventuella faror det finns
Ens kunskaper och erfarenheter
Hur man använder sig av kunskaperna och erfarenheterna
Hur omgivningen ser ut
Vilka chanserna är att man ska bli räddad eller själv kunna ta sig därifrån
Hur mycket proviant man har
Vilka redskap och verktyg man har tillgång till

Några av er sa att ni trodde att ni skulle kunna klara er i ett år eller mer om det fanns tillgång till mat och vatten. Någon skulle stå ut i en vecka medan ytterligare någon skulle ha gett upp direkt och inte klarat så mycket som ett dygn ens. Intressant!

måndag 3 maj 2010

Upplysningstiden

Idag ska artikeln om Macbeth vara inlämnad eller mejlad till mig senast kl 14:00.
___________________________
På lektionen ska vi börja gå igenom nästa litterturhistoriska epok - upplysningstiden.

Upplysningsidéerna växte fram främst i England och Frankrike.

· Mänskligt förnuft och kunskap genom erfarenhet blev viktigt
· Vetenskap
· Demokratiska ideal (nya politiska idéer)
· Individens rättigheter
· Tolerans

Viktiga författare:
Jonathan Swift som skrev Gullivers resor och Ett anspråkslöst förslag, Daniel Defoe som skrev Robinson Crusoe, Jean-Jacques Rousseau som skrev Émile, Voltaire som skrev Candide samt en av de första kvinnliga romanförfattarna: Jane Austen som skrev bland annat Stolthet och fördom och Förnuft och känsla.

Läs mer om upplysningstiden här.

torsdag 29 april 2010

Exempel på tidningsartiklar

Hur skriver man en artikel?

Studera tidningsartiklar på till exempel Sydsvenska Dagbladet eller Aftonbladet.

tisdag 27 april 2010

Intervjufrågor till Macbeth eller Lady Macbeth samt läxa

Uppgiften idag var att tänka dig att du är journalist. Du har fått veta att kung Duncan har blivit mördad och du får chans att intervjua Macbeth eller hans fru Lady Macbeth som misstänks för mordet.

På lektionen skrev ni fem frågor var. Sedan fick ni lämna frågorna till någon som skulle svara på dem som om hon/han var Macbeth eller Lady Macbeth.

Läxan till på måndag den 3 maj är att utifrån dina frågor + svaren du har fått skriva en tidningsartikel. Artikeln ska ha rubrik, ingress och brödtext. Du ska ge nödvändig bakgrundsinformation samt väva in frågor och svar på ett smidigt sätt. Artikeln ska ha en tydlig vinkling, ett fokus. Vad vill du som journalist förmedla med artikeln?
___________________________________
Inlämning senast när svensklektionen startar på måndag eller via mail senast 14:00 samma dag till asa.falk@pub.malmo.se

måndag 26 april 2010

Hamlet

Idag läste vi en kort sammanfattning av handlingen i Hamlet samt hans berömda monolog "Att vara eller inte vara...". De viktigaste personerna i dramat är:
  • Hamlet, prins av Danmark
  • Claudius, kung av Danmark (Hamlets farbror)
  • Gertrude, drottning av Danmark (Hamlets mor)
  • Polonius, kammarherre
  • Laertes, Polonius son
  • Ofelia, Polonius dotter och Hamlets trolovade

Huvudtemat är Hamlets tveksamhet inför att tvingas hämnas på sin fars mördare. Han lyckas skjuta upp hämndaktionen på olika sätt: genom teaterföreställningen, genom att "spela"sinnessjuk och genom att grubbla och tvivla. Hamlets karaktär kan tolkas på flera olika sätt och han personifierar något djupt mänskligt, därför är dramat fortfarande fascinerande i vår tid.

torsdag 22 april 2010

Blogg för projektarbete

Jag har startat en blogg för kursen projektarbete. Den heter Projektintro och ni hittar den här. I bloggen finns allt vi tar upp på lektionerna i introduktionskursen till projektarbetet.

Fortsättning Macbeth

Nu har jag hittat anteckningarna.

I tisdags pratade vi om begreppen ambivalens, manipulation, skuld och samvete. Macbeth var ambivalent inför att mörda kung Duncan. Han var obeslutsam och vacklade fram och tillbaka. Lady Macbeth utnyttjade hans ambivalenta tillstånd när hon försökte övertyga sin man att det enda rätta var att utföra mordet. Hon manipulerade honom genom att utnyttja hans svagheter och spela på att han inte var en riktig man om han inte vågade etc. När mordet är utfört känner Macbeth skuld. Han plågas av sitt samvete. Han vet att han har handlat orätt och känner ånger. Resten av dramat präglas av att de försöker göra sig fri från sina samvetskval, men det lyckas inte.

tisdag 20 april 2010

Macbeth huvudteman del 2

Idag utvecklade vi de återstående teman som vi påbörjade igår. Uppdatering följer så fort jag hittar min anteckningar från dagens lektion... Här kan ni läsa om morden i Knutby som vi kom in på i samband med Macbeth.

måndag 19 april 2010

Macbeth huvudteman

Idag läste vi fortsättningen av Macbeth där Macbeth till slut mördar Kung Duncan. Vi diskuterade vilka teman som dramat innehåller. Vi kom fram till följande huvudteman:

  • maktbegär
  • manipulation
  • ambivalens (osäkerhet, obeslutsamhet)
  • döden
  • skuld/samvete
Vi kom fram till att maktbegäret handlade om att Macbeth och hans fru ville ha högre positioner i samhället: de ville bli kung respektive drottning. Med makt följer status, ofta rikedom, en möjlighet att utföra saker som inte andra kan, möjlighet att bestämma över och kontrollera sin omgivning, man står över andra och känner sig kanske bättre än dem. Detta kan sägas vara orsakerna till beslutet de fattar, nämligen att mörda kungen för att själva komma till makten.

Döden spelar en viktig roll i dramat. Men vilka alternativ fanns egentligen, förutom mord? I stället för att mörda kungen hade Macbeth kunnat tänka över andra alternativ. Vi kom fram till att han hade kunnat vänta och hoppas på att spådomen slog in - att han skulle bli kung ändå. Han hade kunnat förhandla sig till en bättre position. Han hade kunnat försöka vinna sympati genom att skapa en positiv bild av sig själv, bedriva en politisk valkampanj eller genom att skaffa viktiga kontakter. Om han ville använda tuffare metoder kunde han genom skrämseltaktik eller hot sätta sig i respekt för att få andra att förstå att han var någon att räkna med. Han hade också helt enkelt kunnat strunta i häxornas spådom och avfärda det hela som ett osannolikt scenario.

I morgon ska vi utreda begreppen manipulation, ambivalens samt skuld/samvete.

* Ordföklaring: Vi pratade om skillnaden mellan att ha skuldkänslor och ha dåligt samvete idag. Så här förklaras de två begreppen i NE:

samvete är förmågan att känna vad som är rätt och fel. Det betyder att man kan känna skuld när man gjort fel. Om du sagt elaka saker till en vän kan du ha dåligt samvete för det.

Anta att du stulit en sak. Du känner sedan att det inte var rätt. Då är det ditt dåliga samvete som talar. Ibland sägs det att man ska följa samvetets röst. Det betyder att man egentligen innerst inne vet vad som är rätt att göra.

skuldkänslor, plågsamma tankar och känsloupplevelser knutna till personens uppfattning av att ha handlat orätt. Skuldkänslor är knutna till den kontrollfunktion som kallas samvetet. Olika individer har olika stark samvetsfunktion och därmed olika stor förmåga att uppleva skuldkänslor.

tisdag 13 april 2010

Macbeth

Idag läste vi ett utdrag ur Shakespeares drama Macbeth. Jag nämnde att det finns mycket mystik förknippad med just det dramat och att man i teaterkretsar ofta inte nämner pjäsens titel. Man säger istället "det skotska dramat" för att man tror att det vilar en förbannelse över pjäsen. Dramat inleds också med något magiskt, nämligen de tre häxorna. Här är ett klipp ur en filmatisering av Macbeth som gjordes av Roman Polanski 1971.


Vi hoppade sedan en bit till en scen i pjäsen som jag har kopierat (inte den scenen som finns i er bok). Lady Macbeth gör allt för att övertala sin man att de ska mörda den nuvarande kungen, kung Duncan. Vi konstaterade att hon försöker med alla medel. Hon angriper Macbeths manlighet och säger att han är feg och svag om han inte vågar. Bara man har det rätta modet så vågar man, säger hon. Men Macbeth är tveksam av flera anledningar. Dels är kung Duncan gäst hemma hos Macbeth och man mördar inte sin gäst, dels är de kusiner och kung Duncan är dessutom en god människa. Det enda som talar för att han ska genomföra handlingen är ärelystnad och maktbegär. Vi slutade läsa strax efter att vi har fått veta att kungen har gått och lagt sig...

Läxa till på måndag den 19 april är att läsa klart dramat.

måndag 12 april 2010

William Shakespeare 1564 - 1616


Idag fortsatte vi att prata om vad som hände under renässansen och vi ska under den närmaste tiden fokusera på William Shakespeare som är världens mest berömde dramatiker. Han skrev mest teaterpjäser, men också sonetter. Shakespeares pjäser spelas än idag och många av dem har också filmatiserats i modern tid.

De mest kända pjäserna av Shakespeare är nog Romeo och Julia och Hamlet som båda är tragedier, dvs de har ett tragiskt och sorgligt slut. Pjäserna innehåller eviga teman som kärlek, hat, svartsjuka, maktkamper, konflikter, hämnd, galenskap, övernaturliga fenomen mm. De är skrivna på ett vackert och poetiskt språk och karaktärerna är levande vilket gör att de blir lästa och spelas än idag.

Några av världens mest kända litterära citat kommer ur Shakespeares verk. Klicka på länken för att läsa de mest kända citaten ut Hamlet.

En annan tragedi av Shakespeare är Macbeth som jag berättade om idag. I början av dramat får Macbeth från tre häxor höra en spådom om att han en dag ska bli kung av Skottland. Macbeth tror först inte på spådomen, men hans fru, Lady Macbeth, blir allt mer besatt av tanken på att hennes man ska bli kung. Hon försöker på alla sätt att få Macbeth att mörda den nuvarande kungen för att påskynda spådomen...

Imorgon ska vi läsa ett utdrag ur Macbeth som finns i boken på s 79-84.

________________________________
Bild: Shakespeares teater The Globe i London som har återuppbyggts som den såg ut på hans tid. http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:The_Globe_Theatre.jpg

söndag 11 april 2010

Renässansen

I tisdags började vi prata om Renässansen och vad som var typiskt för den perioden. Renässans betyder pånyttfödelse och perioden har kallats så för att många ville att den antika kulturen skulle "födas på nytt". Under renässansen, som man brukar avgränsa från sent 1300-tal till slutet av 1500-talet, hände en hel del i Europa. Italien var centrum för utvecklingen under den här perioden. Boktryckarkonsten gjorde att renässansens idéer lättare kunde spridas. Man började också skriva på folkspråk, t ex på italienska, istället för på latin som hade varit vanligt under medeltiden.

Renässansen innebar inte en extrem brytning med medeltiden utan det skedde en gradvis utveckling inom konst, litteratur, arkitektur och vetenskap. Ekonomin blev bättre i många europeiska städer och i vissa kretsar började man hävda individens rätt att utvecklas.

Vetenskapsmannen Galileo Galilei (1564-1642) lyckades bland annat utveckla en kikare genom vilken han kunde observera stjärnor och andra planeter. Genom sina observationer la han fram teorin om den heliocentriska världsbilden, dvs att solen var i centrum och att de övriga planeterna kretsade runt solen. Redan tidigare hade vetenskapsmannen Copernicus kommit på samma sak, men han vågade inte riktigt lägga fram sina upptäckter eftersom de gick emot den katolska kyrkans övertygelse om den geocentriska världsbilden, dvs att jorden skulle vara i centrum.

Man började forska empiriskt och prövade sina teorier mot verkligheten under Renässansen och empirismen skulle växa sig ännu starkare under den följande epoken som brukar kallas för Upplysningstiden.

tisdag 23 mars 2010

Avslutande lektion Medeltiden

Idag repeterade vi snabbt lite av det vi har gått igenom om Medeltiden. Efter det fick ni svara skriftligt på sex frågor om det vi har gått igenom. Ni får tillbaka era svar efter påsklovet.

måndag 22 mars 2010

En kungens man



Idag läste vi texten till Björn Afzelius låt "En kungens man". Den kan på många sätt kopplas till medeltida förhållanden, men också till vår samtid, tyvärr.
Vi pratade också om vad som ät typiskt för de isländska sagorna och läste "Gunnars sista strid" ur Njals saga. I berättelsen kämpar Gunnar tappert mot flera män som vill döda honom. Till slut lyckas de döda honom, men hans minne kommer att leva kvar eftersom han kämpade så tappert. Vi pratade också om vad det innebär idag att ha "fiender" och vänner samt hur man bör förhålla sig till sina eventuella fiender.

måndag 15 mars 2010

Hávamál - isländska levnadsregler

Idag träffade jag på två elever som tog studenten från Omvårdnadsprogrammet i våras. Den ena tjejen pluggar matte C på Komvux och den andra läser till sjuksköterska på Malmö högskola. Jag bjöd in dem för att prata lite om hur det är att plugga efter gymnasiet. Det var spännande att höra vad de hade att säga och jag hoppas att flera av er blev inspirerade till att läsa vidare. Läs mer om sjuksköterskeutbildningen på Malmö högskola här.
____________________
Resten av lektionen ägnade vi åt de isländska medeltida ordspråken som ni hade i läxa till idag. Vi läste dem och trots det ålderdomliga språket så kunde vi gemensamt räkna ut vad de ville säga. Ordspråken kommer ur verket Hávamál. De är visdomsord eller levnadsregler och säger en hel del om livet på Island under Medeltiden. Ordspråken handlar om hur man ska förhålla sig till andra människor, om hur man ska uppföra sig och vad som är viktigt att veta i livet.

Vilka av dessa ordspråk tycker du är användbara än idag?
_____________________

Morgondagens lektion i svenska är inställd eftersom jag måste vakta ett nationellt prov. Läxa till måndag den 22/3 är att läsa och förstå texten "Gunnars sista strid" på s 62 - 64 i boken.

Om jag förstod det hela rätt är psykologilektionen i morgon flyttad till tisdag den 23/3.

tisdag 9 mars 2010

Kvinnans status under Medeltiden

Idag återgick vi till Medeltiden och vi läste två olika texter om hur kvinnor hade det under den tiden. Jag ställde följande frågor till texterna:

1. Vilken status hade kvinnor på Medeltiden enligt texterna?
2. Ge exempel från texterna på vilka rättigheter och skyldigheter man kan säga att kvinnor hade då.
3. Jämför kvinnans situation under Medeltiden med kvinnors situation i Sverige och i andra länder idag.

Vi kom fram till att kvinnors status i samhället var låg under Medeltiden, men att kvinnor hade något högre status i hemmet och kring det som rörde hem och barn. Enligt texterna vi läste fattades i princip alla beslut av släkten. Individen hade väldigt lite att säga till om när det gällde giftermål. Istället kom släkterna överens om vilka som skulle gifta sig med varandra. En kvinna som var ogift var också omyndig fast hon var vuxen. När hon var gift var det mannen som bestämde över henne. Han hade också rätt att aga (slå) henne.

Den katolska kyrkan ville å andra sidan visa att det var viktigt att äktenskapet var något som gällde en man och en kvinna, inte hela släkten. Katolska kyrkan försökte förhindra att vissa släkter blev för mäktiga. De förbjöd därför kusinäktenskap. Men baktanken var att den katolska kyrkan ville stärka sin egen makt istället, så det var inte så att de brydde sig så mycket om kvinnors rättigheter...

De kvinnor som valde att gå i kloster kunde vara mer självständiga. De behövde inte lyda under någon man (förutom Gud) och kunde få lära sig läsa och skriva.

På många sätt har kvinnans rättigheter självklart stärkts på mer än 700 år. Vi får gå i skolan, jobba, välja yrke fritt, bli chef, vi måste inte gifta oss, vi får ärva pengar, äga egendom, ha hand om våra intjänade pengar, bestämma över vår egen kropp, etc etc. Men med tanke på vad vi läste om Fadime igår så kan man fundera på vad som inte har förändrats och vad det beror på...

En av de mest kända svenska kvinnorna under Medeltiden var Den Heliga Birgitta. Läs om henne här.

måndag 8 mars 2010

Internationella kvinnodagen


Dagens lektion ägnade vi åt att prata och läsa om Fadime Sahindal som 2002 blev skjuten till döds av sin egen far. Ett par månader innan Fadime mördades höll hon ett tal i Sveriges riksdag om hedersvåld. Vi läste hennes tal idag på lektionen och vi kom fram till att det kändes som om hon redan anade vad som skulle hända henne. Läs talet här.

Jag nämnde ett radioprogram som har gjorts om Fadime. Klicka här för att lyssna på programmet. Klicka där det står "ladda hem mp3-fil" med rött lite längre ner på sidan. Programmet är ganska långt, men det är verkligen värt att lyssna på. Man får till och med höra när Fadimes syster ringer SOS-alarm och skriker "min syster är död!"

Det finns flera föreningar och organisationer som jobbar mot hedersvåld. En av dem är Glöm aldrig Pela och Fadime. En annan är organisationen Varken hora eller kuvad som ursprungligen startades i Frankrike, men som också finns i Sverige.

Fadime Sahindal var en modig kvinna som förtjänar att uppmärksammas en sådan här dag.

måndag 1 mars 2010

Om att skriva nyanserat

Nu är klassen tillbaka efter praktiken och vi har svenska igen!
_______________________________
Idag gick vi tillbaka till skrivuppgiften om filmen Boys Don't Cry. I uppgiften ville jag och psykologiläraren att ni skulle resonera kring identitet och kön samt försöka förklara karaktärernas handlingar i filmen.

Jag hade valt ut några citat ur era texter för att visa på vikten av att försöka nyansera ett resonemang. När man skriver resonerande handlar det om att försöka föra en allmän diskussion med sig själv. Det handlar alltså inte enbart om att skriva ner sina personliga åsikter. Man bör också akta sig för att motsäga sig själv i samma text. Det gör läsaren förvirrad.

I en resonerande text är det viktigt att förhålla sig till frågan genom att försöka se den ur olika perspektiv och undvika alltför enkla, låsta eller generaliserande lösningar. En av de viktigaste insikterna när man resonerar är att inse och kunna förklara att det kanske inte finns några enkla lösningar eller förklaringar.

När man skriver en text vill man bli läst. Det viktigaste är då att inte stöta bort läsaren genom att vara alltför kategorisk i sina påståenden. Genom att visa att man förstår att frågan är komplex och att den kan ha mer än en möjlig förklaring eller lösning så har man kommit ganska långt på vägen att få läsaren med sig.

onsdag 13 januari 2010

Tio nya budord och sju nya dödssynder

Nu har det snart gått två veckor på det nya året och klassen är ute på praktik.

Eftersom vi före jul pratade om de traditionella dödssynderna tänkte jag ge en modern version också. MTV har frågat 7000 personer mellan 16 och 34 år i Polen, Storbritannien, Tyskland, Sverige, Grekland, Italien och Holland om hur de skulle uttrycka de moderna budorden och de moderna dödssynderna. Här är resultatet:

De tio moderna budorden:
1. Ha tro på dig själv
2. Respektera dina föräldrar
3. Var ärlig
4. Ta ansvar för ditt eget liv
5. Lev livet och var passionerad
6. Håll dina löften
7. Arbeta hårt för att lyckas, men inte på bekostnad av andra
8. Var tolerant för andras olikheter
9. Var glad och optimistisk även i motgång
10. Skapa, förstör inte

De moderna dödssynderna:
1. Rasism
2. Oärlighet
3. Mobbning
4. Girighet
5. Äktenskapsbrott
6. Ilska
7. Avundsjuka
Källa: Sydsvenskan 27/12-09

Vi kan ju diskutera om vi håller med om ovanstående när ni kommer tillbaka.