tisdag 20 oktober 2009

Moderna myter eller vandringssägner

Idag sammanfattade vi vad vi gick igenom igår om romarriket samt myterna om Narcissus och Ikaros (se föregående inlägg).

Vi började prata om så kallade moderna myter som också ibland kallas vandringssägner eller urbana myter från engelskans urban legends. Det som karaktäriserar de moderna myterna är deras anspråk på att vara sanningsenliga trots att de ofta kommer från ganska otillförlitliga källor t ex "min kompis kompis etc".

Vi läste ett par exempel på myter som spridits bland annat via e-post. En av dessa handlade om ett påhittat läkemedel som kallades Progesterex och sades kunna göra kvinnor sterila. Detta visade sig vara en myt som fick stor spridning. Läkemedelsverket gick till och med ut med ett svar där de förklarade att det här preparatet inte existerar överhuvudtaget.

Wikipedia beskriver en vandringssägen eller en modern myt så här:
Vandringssägner handlar ofta om mystiska sjukdomar, hemska avslöjanden om till synes harmlösa vardagsföremål, skrämmande brottslighet eller gåtfulla beteenden hos andra människor, och behandlar således de orosmoment, rädslor och fobier som finns i dagens samhälle. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vandringssägner

Vi konstaterade att det förekommer en hel del myter kring den så kallade nya influensan eller svininfluensan just nu. Det beror på att vi i många fall saknar saklig och korrekt information om influensan och om den kommande vaccineringen samt dess biverkningar.

Myterna uppkommer när människor försöker hantera och förklara sin rädsla för något okänt. Precis som grekerna under Antiken vill vi kunna kontrollera och förklara våra rädslor. Det gör vi delvis genom att berätta historier om det vi är rädda för. Grekerna under Antiken hade förklarat svininfluensan med myten om Pandoras ask som vi läste om tidigare.

måndag 19 oktober 2009

Aisopos fabler & myten om Narcissus

Idag läste vi några av Aisopos fabler. Aisopos var en grekisk slav som lyckades bli frigiven tack vare sin kvickhet. Senare blev han dock dödad på grund av samma kvickhet...

En fabel har ofta djur som "huvudpersoner". Djuren har mänskliga egenskaper och på slutet kommer en så kallad sensmoral, en visdom av moraliskt slag, något som man ska lära sig något av. Vi pratade om huruvida fablerna har relevans i vår tid också och vi kom fram till att det har de eftersom de behandlar allmänmänskliga moraliska frågor som t ex lögn, smicker, girighet mm.

Vi började också prata om hur romarriket växte fram. Läs mer om det romerska riket här. En viktig person var författaren Ovidius som skrev sina Metamorfoser som handlar om olika typer av förvandlingar, t ex myten om Narcissus som blev förälskad i sin egen spegelbild och vars tillstånd har gett upphov till namnet på diagnosen narcissistisk personlighetsstörning.

Den här blomman kallas för narciss efter Narcissus. Enligt myten förvandlades han till en sådan blomma. Ibland kallas samma blomma också för pingstlilja.

Apropå myter - jag har funderat en del på den ryktesspridning som förekommer just nu runt vaccineringen mot den nya influensan. Imorgon tror jag absolut att vi måste prata om moderna myter eller så kallade vandringssägner.

Bild: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narcissus_poeticus_(Flower_Closeup).jpg

tisdag 13 oktober 2009

Nobelpriset i litteratur

2009 års nobelpris i litteratur gick som ni säkert har hört till författarinnan Herta Müller. Herta Müller är uppväxt i en tysktalande del av Rumänien. Hon bor numera i Berlin i Tyskland och hon skriver på tyska. Hon beskrivs ofta så här:

Herta Müller är en av våra viktigaste nutida romanförfattare och essäister. Hennes verk skildrar den mänskliga ödeläggelsen av den rumänska diktaturen och den politiska landsflyktens rotlöshet.
[foto © Hanser verlag]

Kung Oidipus och Lysistrate

Idag läste vi delar av en grekisk tragedi och en komedi. Tragedin heter Kung Oidipus och handlar om Oidipus som hade fått en spådom av Oraklet i Delfi om att han skulle komma att mörda sin far och gifta sig med sin egen mor. Han gjorde allt för att undkomma sitt hemska öde själv, men det slutade med att ödet "hann ifatt honom" ändå. Grekerna trodde mycket på ödet. Vi diskuterade om vi tror på ödet eller om vi tror att man kan styra sitt liv själv.

I komedin Lysistrate bestämmer sig kvinnorna för att vägra att ha sex med sina män tills de har slutat kriga. Vi diskuterade om den här metoden skulle fungera och varför man tyckte att det här var så roligt under Antiken. Vi trodde att det förmodligen berodde på att kvinnor inte hade så stark ställning i samhället på den tiden och att det kanske var osannolikt att de skulle kunna komma med ett sådant förslag och faktiskt genomföra idén.

Nästa vecka ska vi gå vidare och prata om den litteratur som skrevs i Romarriket. Läxa till måndag den 19/10 är att läsa s 24-29 i boken samt att svara på fråga 1-4 på sidan 27.

måndag 12 oktober 2009

Två grekiska myter och två dikter av Sapfo

Idag repeterade vi vad vi gick igenom förra gången om Antiken. Vi läste också två dikter av Sapfo från ungefär 600 fKr. Enligt den här texten ur Wikipedia så finns det inga säkra belägg för att hon var lesbisk, kanske var hon bisexuell, men man vet inte. Hon levde på ön Lesbos och hon avslutade sitt liv genom att kasta sig ut i havet från en hög klippa. Här började vi prata om SVT-dokumentären som visades förra veckan och som handlar om homosexualitet i hederskulturer. Se den här. Jag tyckte den var hemskt sorglig och man förstår verkligen vilket dilemma dessa individer har hamnat i!

Vi pratade om att Sapfo beskriver passion och åtrå väldigt tydligt i dikten "Gudars like tycks mig den mannen vara". I dikten "Plejaderna sjunkit" verkar det som om hon väntar på någon, men tillfället har gått henne förbi. Det verkar vara för sent för henne att få sin älskade, eller så var hennes kärlek inte besvarad. Förbjuden eller olycklig kärlek är universella teman som vi fortfarande fascineras av i modern tid.

Myter är berättelser som försökte förklara något som människan inte riktigt kunde förstå, t ex hur världen har skapats, årstidernas växlingar eller varför det finns ondska och sjukdomar. Vi läste två sådana myter. Om du har glömt vad myten om Persefone handlar om kan du läsa den här. Den andra myten vi läste kallas för Pandoras ask och handlar om Pandora som inte kunde låta bli att öppna en ask hon hade fått i bröllopsgåva. När hon gjorde det flög all världens sjukdomar och olyckor ut. Det enda som blev kvar när hon stängde asken var hoppet. Därför brukar man säga att det sista som överger människan är hoppet, även om en situation ser helt omöjlig ut. Myten försöker förklara varför det finns ondska och hemska saker i världen.

tisdag 6 oktober 2009

Dagens lektion

Idag tittade vi på innehållsförteckningen i boken Svenska i tiden och vi gick igenom vad de olika litteraturhistoriska epokerna (tidsperioderna) kallas. Boken har ett rätt så tydligt västerländskt perspektiv, pratade vi också om. Det betyder att den fokuserar mest på litteratur från Norden och Västeuropa. Vi kommer att börja med den epoken som kallas för Forntiden eller Antiken. Under den tiden var Grekland ett viktigt kulturellt centrum. Vi började prata om hur det grekiska samhället var uppbyggt av slavarbetskraft och att en form av demokrati växte fram, fast den var långtifrån vad vi kallar demokrati idag. Bara ca 20% av befolkningen fick rösta. De grekiska statsstaterna krigade mycket mot varandra vilket gjorde att Grekland till slut förlorade mycket av sin sin makt till romarna.

Vi pratade om att de grekiska gudarna var väldigt närvarande i människors liv och att de fanns många olika sorters gudar. Man skulle akta sig för "hybris" - om man satte sig upp mot gudarna blev man straffad. Vi gick också kort igenom vad Iliaden och Odysséen handlar om.

Läxa till måndag den 12/10 är att läsa s 11-15 i boken.

måndag 5 oktober 2009

Svenska igen

Nu är klassen tillbaka efter 5 veckors praktik och vi har fått flytta upp i klassrum C 324. Idag tittade vi på era citat tillsammans (se föregående inlägg) och diskuterade vad ni skrev innan ni skulle ut på praktik. Jag bad er också att sammanfatta hur ni tänker nu när ni har klarat av praktiken och jag kommer att skriva några av era svar här i bloggen.

Jag delade ut en bok idag som vi ska använda oss av i kursen. Det är en litteraturhistorisk översikt, men vi kommer att göra mycket annat också. Imorgon ska vi börja med avsnittet om Antiken.

söndag 4 oktober 2009

Citat ur svaren på frågan "Hur tänker och känner du inför praktiken?"

Det känns mer på allvar nu med mer ansvar. Jag känner mig rätt så rädd. Tänk om jag gör fel? Tänk om jag inte lär mig det jag måste?

Jag förväntar mig att personalen är trevliga och att de inte känner att jag är en börda. Det beror mycket på en själv hur praktikperioden kommer att gå för det är du som ska lära dig. Jag är nyfiken på vad som väntar och lite nervös tror jag att jag är.

Jag tycker att det ska bli ganska roligt och intressant. Jag har tidigare praktiserat på äldreboende, hemtjänst och på sjukhus, men nu känns det mer som om det är på riktigt.

När jag tänker på att jag ska praktisera i fem veckor känns det jättelänge, men efter ett tag där så kommer det säkert inte vara så jobbigt som typ den första veckan.

Det finns saker som man kanske är lite orolig för, t ex att handledaren inte bryr sig och låter en göra allt skitjobb. Det jag kanske är mest rädd för är att man inte kan så mycket. Det är mycket man ska lära sig och handledaren kanske blir frustrerad över att man inte kan.

Det hade varit bättre om jag bara hade varit glad och förväntansfull eller orolig och nervös inför praktiken, i stället för att känna allt på en gång. Men någonstans i bakhuvudet vet jag att allt kommer att gå bra, även om jag har svårt att övertyga mig själv om det.

Jag tänker nog mest om jag kommer att orka i så många veckor med gamla människor. Jag hade hellre gått i skolan än att praktisera.

Det ska bli kul att se hur arbetslivet är och få nya erfarenheter och träffa nya människor osv.

Jag tänker mest på hur jag ska kunna vara aktiv och hjälpsam och på hur jag ska kunna vara där i tid eftersom jag bor rätt så långt från praktikplatsen.

Jag tänker mest på hur min handledare kommer att vara. Om han/hon är bra så går allt annat bra.

Jag har tänkt jättemycket på praktiken. Det är kul att praktisera och att lära sig något nytt. Man får lära sig hur andra har det och att hjälpa människor som behöver hjälp är en bra sak.

Jag vill börja praktisera för att få det överstökat. Det är intressant, men det är morgonskiften som stör mig. Jag har alltid haft svårt för att gå upp på morgonen.

Jag trivs inom äldreomsorgen och har med mig kunskaper efter mina egna upplevelser och studier. Man är alltid lika nervös när man ska till en ny plats, men det känns som en lättnad att vara bekant med äldreomsorgen.

Hoppas att man kommer till en trevlig avdelning med trevlig personal. Det är nog det viktigaste, att man trivs på arbetsplatsen.