tisdag 23 mars 2010

Avslutande lektion Medeltiden

Idag repeterade vi snabbt lite av det vi har gått igenom om Medeltiden. Efter det fick ni svara skriftligt på sex frågor om det vi har gått igenom. Ni får tillbaka era svar efter påsklovet.

måndag 22 mars 2010

En kungens man



Idag läste vi texten till Björn Afzelius låt "En kungens man". Den kan på många sätt kopplas till medeltida förhållanden, men också till vår samtid, tyvärr.
Vi pratade också om vad som ät typiskt för de isländska sagorna och läste "Gunnars sista strid" ur Njals saga. I berättelsen kämpar Gunnar tappert mot flera män som vill döda honom. Till slut lyckas de döda honom, men hans minne kommer att leva kvar eftersom han kämpade så tappert. Vi pratade också om vad det innebär idag att ha "fiender" och vänner samt hur man bör förhålla sig till sina eventuella fiender.

måndag 15 mars 2010

Hávamál - isländska levnadsregler

Idag träffade jag på två elever som tog studenten från Omvårdnadsprogrammet i våras. Den ena tjejen pluggar matte C på Komvux och den andra läser till sjuksköterska på Malmö högskola. Jag bjöd in dem för att prata lite om hur det är att plugga efter gymnasiet. Det var spännande att höra vad de hade att säga och jag hoppas att flera av er blev inspirerade till att läsa vidare. Läs mer om sjuksköterskeutbildningen på Malmö högskola här.
____________________
Resten av lektionen ägnade vi åt de isländska medeltida ordspråken som ni hade i läxa till idag. Vi läste dem och trots det ålderdomliga språket så kunde vi gemensamt räkna ut vad de ville säga. Ordspråken kommer ur verket Hávamál. De är visdomsord eller levnadsregler och säger en hel del om livet på Island under Medeltiden. Ordspråken handlar om hur man ska förhålla sig till andra människor, om hur man ska uppföra sig och vad som är viktigt att veta i livet.

Vilka av dessa ordspråk tycker du är användbara än idag?
_____________________

Morgondagens lektion i svenska är inställd eftersom jag måste vakta ett nationellt prov. Läxa till måndag den 22/3 är att läsa och förstå texten "Gunnars sista strid" på s 62 - 64 i boken.

Om jag förstod det hela rätt är psykologilektionen i morgon flyttad till tisdag den 23/3.

tisdag 9 mars 2010

Kvinnans status under Medeltiden

Idag återgick vi till Medeltiden och vi läste två olika texter om hur kvinnor hade det under den tiden. Jag ställde följande frågor till texterna:

1. Vilken status hade kvinnor på Medeltiden enligt texterna?
2. Ge exempel från texterna på vilka rättigheter och skyldigheter man kan säga att kvinnor hade då.
3. Jämför kvinnans situation under Medeltiden med kvinnors situation i Sverige och i andra länder idag.

Vi kom fram till att kvinnors status i samhället var låg under Medeltiden, men att kvinnor hade något högre status i hemmet och kring det som rörde hem och barn. Enligt texterna vi läste fattades i princip alla beslut av släkten. Individen hade väldigt lite att säga till om när det gällde giftermål. Istället kom släkterna överens om vilka som skulle gifta sig med varandra. En kvinna som var ogift var också omyndig fast hon var vuxen. När hon var gift var det mannen som bestämde över henne. Han hade också rätt att aga (slå) henne.

Den katolska kyrkan ville å andra sidan visa att det var viktigt att äktenskapet var något som gällde en man och en kvinna, inte hela släkten. Katolska kyrkan försökte förhindra att vissa släkter blev för mäktiga. De förbjöd därför kusinäktenskap. Men baktanken var att den katolska kyrkan ville stärka sin egen makt istället, så det var inte så att de brydde sig så mycket om kvinnors rättigheter...

De kvinnor som valde att gå i kloster kunde vara mer självständiga. De behövde inte lyda under någon man (förutom Gud) och kunde få lära sig läsa och skriva.

På många sätt har kvinnans rättigheter självklart stärkts på mer än 700 år. Vi får gå i skolan, jobba, välja yrke fritt, bli chef, vi måste inte gifta oss, vi får ärva pengar, äga egendom, ha hand om våra intjänade pengar, bestämma över vår egen kropp, etc etc. Men med tanke på vad vi läste om Fadime igår så kan man fundera på vad som inte har förändrats och vad det beror på...

En av de mest kända svenska kvinnorna under Medeltiden var Den Heliga Birgitta. Läs om henne här.

måndag 8 mars 2010

Internationella kvinnodagen


Dagens lektion ägnade vi åt att prata och läsa om Fadime Sahindal som 2002 blev skjuten till döds av sin egen far. Ett par månader innan Fadime mördades höll hon ett tal i Sveriges riksdag om hedersvåld. Vi läste hennes tal idag på lektionen och vi kom fram till att det kändes som om hon redan anade vad som skulle hända henne. Läs talet här.

Jag nämnde ett radioprogram som har gjorts om Fadime. Klicka här för att lyssna på programmet. Klicka där det står "ladda hem mp3-fil" med rött lite längre ner på sidan. Programmet är ganska långt, men det är verkligen värt att lyssna på. Man får till och med höra när Fadimes syster ringer SOS-alarm och skriker "min syster är död!"

Det finns flera föreningar och organisationer som jobbar mot hedersvåld. En av dem är Glöm aldrig Pela och Fadime. En annan är organisationen Varken hora eller kuvad som ursprungligen startades i Frankrike, men som också finns i Sverige.

Fadime Sahindal var en modig kvinna som förtjänar att uppmärksammas en sådan här dag.

måndag 1 mars 2010

Om att skriva nyanserat

Nu är klassen tillbaka efter praktiken och vi har svenska igen!
_______________________________
Idag gick vi tillbaka till skrivuppgiften om filmen Boys Don't Cry. I uppgiften ville jag och psykologiläraren att ni skulle resonera kring identitet och kön samt försöka förklara karaktärernas handlingar i filmen.

Jag hade valt ut några citat ur era texter för att visa på vikten av att försöka nyansera ett resonemang. När man skriver resonerande handlar det om att försöka föra en allmän diskussion med sig själv. Det handlar alltså inte enbart om att skriva ner sina personliga åsikter. Man bör också akta sig för att motsäga sig själv i samma text. Det gör läsaren förvirrad.

I en resonerande text är det viktigt att förhålla sig till frågan genom att försöka se den ur olika perspektiv och undvika alltför enkla, låsta eller generaliserande lösningar. En av de viktigaste insikterna när man resonerar är att inse och kunna förklara att det kanske inte finns några enkla lösningar eller förklaringar.

När man skriver en text vill man bli läst. Det viktigaste är då att inte stöta bort läsaren genom att vara alltför kategorisk i sina påståenden. Genom att visa att man förstår att frågan är komplex och att den kan ha mer än en möjlig förklaring eller lösning så har man kommit ganska långt på vägen att få läsaren med sig.